Πειραιάς | Minoan Lines
Minoan

Πειραιάς

Ο Πειραιάς (αρχ. Πειραιεύς) είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας, ενώ το λιμάνι του έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης σε όλη την Ευρώπη, αφού συνδέει δια θαλάσσης την Αθήνα με τα νησιά του Αιγαίου και αποτελεί σταθμό για τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια.


Αυτή η χιλιοτραγουδισμένη βιομηχανική πόλη συνεχίζει να μαγεύει τους επισκέπτες της με την μοναδική τοποθεσία της αλλά και την ιστορία της, που είναι άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα, στην οποία οφείλει την οικονομική και πολιτιστική του ανάπτυξη.


Η πόλη του Πειραιά ή αλλιώς Πόρτο Λεόνε (τον 17ο αιώνα) ή Πόρτο Δράκο (επί Καταλανών) κατοικούνταν ήδη από τη νεολιθική περίοδο, ενώ άκμασε στην κλασική περίοδο όπου ανακηρύχθηκε πρώτη φορά σε δήμο, ως επίνειο του τότε αρχαιοελληνικού κράτους.


Σήμερα ο Πειραιάς συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολεοδομικά τμήματα των Αθηνών και ενώνετε με το κέντρο με πληθώρα μέσων μαζικής μεταφοράς όπως: τρένο, τραμ, λεωφορεία και προαστιακό.


Η Αθήνα από την άλλη είναι η «ιστορικότερη» πόλη της Ευρώπης και μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα ιστορικά της μνημεία που διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων, όπως η Ακρόπολη αλλά και τα μουσεία της που διατηρούν αυτήν την πολύτιμη ιστορία της ζωντανή.


Εκτός όμως από τα παλιά, η Αθήνα μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη της και νέα ερεθίσματα και προτάσεις. Στο κέντρο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει καλλιτεχνικά δρώμενα και εκθέσεις, να περιπλανηθεί στους πολυσύχναστους δρόμους, να γευτεί μοναδικές λιχουδιές από όλον τον κόσμο και να διασκεδάσει, όλες τις ώρες της ημέρας. Μην ξεχνάτε ότι το Μεσογειακό κλίμα της Αθήνας την κάνει τον απόλυτο προορισμό διακοπών και για τους δώδεκα μήνες του χρόνου!

Ακρόπολη των Αθηνών

Τι να πρωτοπεί κανείς για την Ακρόπολη, τον βραχώδη λόφο που κατοικήθηκε από την 3η χιλιετία π.Χ.;


Η περιοχή της Ακρόπολης είναι 156 μ. ψηλότερη από την επιφάνεια της θάλασσας και 70μ. από την πόλη της Αθήνας, ενώ είναι προσβάσιμη από τη δυτική πλευρά της που βρίσκονται τα Προπύλαια.


Τα Προπύλαια ξεκίνησαν να χτίζονται το 436 π. Χ. μετά την ολοκλήρωση του Παρθενώνα και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ λόγω του Πελοποννησιακού πολέμου. Χωρίζονται σε τρία τμήματα και το κεντρικό οικοδόμημά τους θεωρείται μοναδικό για την αρχιτεκτονική της εποχής.


Στον ίδιο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει επίσης και τα μεγαλειώδη οικοδομήματα της αρχαιότητας όπως ο Παρθενώνας, ο ναός της Απτέρου Νίκης και το Ερέχθειο, το καθένα με τη δική του ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορία.


Επίσης, γύρω από το λόφο της Ακρόπολης βρίσκονται ο Αρειος Πάγος, η Πνύξ, το Θέατρο του Διονύσου, το μνημείο του Φιλοπάππου, το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, που σήμερα στεγάζει τις παραστάσεις του το Φεστιβάλ Αθηνών αλλά και ο χώρος της Ακαδημίας – λίγα μέτρα πιο κάτω- εκεί όπου ο Πλάτων ίδρυσε την ακαδημαϊκή του Σχολή και ανέπτυξε τις φιλοσοφικές του αρχές.


Είναι δύσκολο να σας περιγράψουμε το συναίσθημα που νιώθει κανείς όταν περιτριγυρίζεται από την ιστορία και τον πολιτισμό αιώνων. Πρέπει να το ζήσετε για να το καταλάβετε!

Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά προσφέρει στον επισκέπτη την αντιπροσωπευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, που κατά την αρχαιότητα γνώρισε μεγάλη ακμή τόσο ως εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όσο και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας.


Το είδος των εκθεμάτων που θα συναντήσετε προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και τις αττικής παραλίας και καλύπτουν χρονικά, τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή.


Αυτά τα ευρήματα είναι άκρως αντιπροσωπευτικά της ιδιομορφίας, της σύνθεσης του πληθυσμού και της ιστορίας του Πειραιά και υπόσχονται να σας μεταφέρουν στο κλίμα κάθε εποχής.

Βεάκειο Θέατρο

Το Βεάκειο θερινό Δημοτικό Θέατρο βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του Πειραιά, στον λόφο της Καστέλας (Προφήτη Ηλία), με υψόμετρο 86,59 μ. και μοναδική θέα προς τη θάλασσα που κόβει την ανάσα.


Η λειτουργία του θεάτρου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1969, ενώ η μετονομασία του σε “Βεάκειο” έγινε τον τον Ιούλιο του 1976, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προς τιμή του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη (1884 - 1951), που είχε γεννηθεί στον Πειραιά.


Από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα, το Βεάκειο θερινό Δημοτικό Θέατρο αποτελεί, κατά τη θερινή περίοδο, έναν χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης στον οποίο φιλοξενούνται πληθώρα Ελληνικών και ξένων θιάσων, φολκλορικά συγκροτήματα διεθνούς φήμης αλλά και συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών.

Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη δημιουργήθηκε κατόπιν δωρεάς του νομικού Αλεξάνδρου Σούτζου, που το 1896 άφησε την περιουσία του στο κράτος με σκοπό τη δημιουργία ενός Μουσείου Καλών Τεχνών. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 28 Ιουλίου του 1900, ξεκίνησε να λειτουργεί η Πινακοθήκη.


Λειτούργησε αρχικά εκθέτοντας 258 έργα από τις συλλογές του Πολυτεχνείου (στο οποίο είχε δημιουργηθεί λίγα χρόνια πριν μια μικρή πινακοθήκη) και του Πανεπιστημίου. Τον επόμενο χρόνο εντάχθηκαν και τα 107 έργα της συλλογής του Α. Σούτζου, τα οποία είχε επίσης κληροδοτήσει στο ελληνικό κράτος.


Ανάμεσα στις μόνιμες συλλογές του μουσείου βρίσκονται έργα Νεοελληνικής Ζωγραφικής (από τον 19ο αιώνα), Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής, Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Χαρακτικής, Διακοσμητικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Γλυπτικής.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Στεγάζεται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα, δημιούργημα του διάσημου αρχιτέκτονα της εποχής, Ερνέστου Τσίλλερ.


Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου.


Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα μεταξύ των οποίων και έργα του νεολιθικού, κυκλαδικού και μυκηναϊκού πολιτισμού, γλυπτά από τον 7ο αιώνα π.Χ. - 5ο αιώνα μ.Χ., αντιπροσωπευτικά έργα της αρχαίας ελληνικής κεραμικής από τον 11ο αιώνα π.Χ. έως και τη ρωμαϊκή εποχή, έργα μεταλλοτεχνίας αλλά και έργα τέχνης Αιγυπτιακών & Ανατολικών Αρχαιοτήτων.


Εκτός από τα εκθέματα αξίζει να επισκεφτείτε και το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου και τη βιβλιοθήκη στην οποία φυλάσσονται σπάνιες εκδόσεις επιστημονικών μελετών.

Ερεχθείο

Το Ερεχθείο, ένα σύνθετο μαρμάρινο κτήριο ιωνικού ρυθμού, θεωρούνταν το ιερότερο σημείο της Ακρόπολης. Το ανατολικό τμήμα του ναού ήταν αφιερωμένο στην Αθηνά- Πολιάδα, προστάτιδας της Αθήνας και το δυτικό, ήταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα - Ερεχθέα από όπου πήρε και το όνομά του.


Κατά τη μυθολογία, στο σημείο του Ερεχθείου έγινε η φιλονικία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κυριαρχία της πόλης. Ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας χτύπησε το βράχο με την τρίαινά του και από το σημείο αυτό ξεπήδησε θαλασσινό νερό. Με τη σειρά της η Αθηνά, χτύπησε με το δόρυ της και φύτρωσε μια ελιά. Οι θεοί που ήταν κριτές έδωσαν τη νίκη στην Αθηνά αλλά οι Αθηναίοι θέλοντας να συμβιβάσουν τους δύο αντίπαλους θεούς τους αφιέρωσαν από ένα ιερό κάτω από την ίδια στέγη.


Τη μία πλευρά του ναού κοσμούσαν έξι ιωνικού ρυθμού κίονες ενώ την άλλη πλευρά έξι αγάλματα κορών (Καρυάτιδες), τα οποία βρίσκονταν πάνω από τον τάφο του Κέκροπα, μυθικού βασιλιά της Αθήνας.

Μουσείο της Ακρόπολης

Το νέο Mουσείο Ακρόπολης, έκτασης 25,000 τ.μ., είναι ένα υπερσύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακροπόλεως των Αθηνών.


Ο περίπατος στις αίθουσές του είναι μια διαδρομή στην ιστορία, ανάμεσα στα αριστουργήματα της Αρχαϊκής και Κλασικής εποχής, αλλά και στις αρχαίες γειτονιές της Αθήνας. Το γυάλινο πάτωμα στην πρώτη αίθουσα του μουσείου επιτρέπει τη θέαση των ανασκαφών ενώ η ανηφορική ανάκλησή της δίνει την αίσθηση της ανάβασης προς την Ακρόπολη.


Στόχος του μουσείου ήταν να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα.


Στο τέλος της ξενάγησής σας μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποια από τις ποικίλες δραστηριότητες που προσφέρει το μουσείο ή να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τον καφέ ή το φαγητό σας στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Μουσείου.


Μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη…


Το Μουσείο προσφέρει πολλές δυνατότητες ανάπαυλας και αναψυχής, έχει τεράστια ποικιλία εκθεμάτων και διαθέτει ένα οικείο περιβάλλον για τα πιο ευρηματικά έργα της αρχαιότητας.

Ναός Αθηνάς Νίκης

Ο ναός της Αθηνάς Νίκης βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ιερού Βράχου. Στην θέση του υπήρχε ήδη από τα αρχαϊκά χρόνια ένας ναός προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, από τον οποίον ότι είχε απομείνει διατηρήθηκε στον προμαχώνα, που στηρίζει το ναό.


Ο ναός κτίστηκε το 426 με 421 π.Χ. με σχεδιαστή τον Καλλικράτη. Σύμφωνα με την ιστορία, οι αρχιτέκτονες δεν ήταν σύμφωνοι με τα σχέδια του ναού και συμβιβάστηκαν δημιουργώντας τον προμαχώνα της Νίκης όπου από τη μία πλευρά ακολουθούσε τη διαδρομή προς τα Προπύλαια. Αυτό το σχέδιο θεωρήθηκε τόσο πετυχημένο για την εποχή του που χρησιμοποιήθηκε και σε άλλα κτήρια.


Η κατασκευή του κλασικού ναού της Αθηνάς Νίκης εντάσσεται στο μεγάλο οικοδομικό πρόγραμμα που συντελέστηκε στην Ακρόπολη την εποχή του Περικλή.

Παρθενώνας

Ο Παρθενώνας, ένας ναός χτισμένος αποκλειστικά από πεντελικό μάρμαρο, προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα.


Αποτελεί το σπουδαιότερο μνημείο του Αθηναϊκού πολιτισμού και την επιτομή του δωρικού ρυθμού αρχιτεκτονικής. Αυτό που το κάνει τόσο μεγαλειώδες έργο δεν είναι μόνο οι ανάγλυφες μετόπες του, ο γλυπτός διάκοσμος, το χρωματιστό επιστύλιο κλπ. είναι επίσης και το ότι δεν είναι δημιούργημα μιας «μεγαλοφυϊας» της εποχής, αλλά ολόκληρης της φυλής υποδηλώνοντας την υπέρτατη έκφραση ενός μεγάλου πολιτισμού.


Κάτι που σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε όταν βρεθείτε στην Αθήνα!